Hem / Sörmlands Idrottsprofil

Sörmlands Idrottsprofil

Från 1998 har ett särskilt stipendium utdelats till en framstående idrottsutövare inom den sörmländska idrotten, stipendiet är på 50 000 kr. Stipendiaten utses av Stiftelsen Solbackas styrelse i samråd med RF-SISU Sörmland och tilldelas en person som kombinerar idrottslig prestation med studier. Stiftelsen Solbacka och RF-SISU Sörmland genomför intervjuer med tänkbara kandidater och utser därefter Sörmlands idrottsprofil.

Tre kandidater utses och får komma på en intervju. Idrottarens prestation både på- och utanför idrottsarenan bedöms. Därefter utses vem som blir Sörmlands Idrottsprofil. De två kandidater som också var nominerade till Sörmlands Idrottsprofil belönas med ett stipendium på 15.000 kronor vardera.

Kriterier för att bli stipendiat

Tänkbara kandidater ska ha sin ursprungliga idrottsliga bakgrund i Sörmland. Antingen vara aktiv i en sörmländsk förening eller tidigare ha tävlat och varit aktiv i en sörmländsk förening samt kombinerar idrottslig prestation med studier. Stipendierna kan endast tillfalla personer som är mantalsskrivna i Sörmlands län eller som på grund av studier flyttat utanför länet.

Nominera den idrottsprofil du tycker ska vinna

Stipendiet går inte att ansöka om själv utan det sker genom ett nomineringsförfarande. Vem som helst kan skicka in en nominering. Personen du nominierar måste uppfylla kriterierna i stycket ovan. Nominera senast den 31 oktober.

Nominera digitalt

Har nu några frågor eller funderingar kring nomineringen kontakta This is a mailto link (Skriv Sörmlands idrottsprofil i ämnet)


Sörmlands idrottsprofil 2021 - 50.000 kronor
Jennifer Williams, Artistisk Gymnastik, Eskilstuna Gymnastikförening

Jennifer Williams är 16 år och kommer från Bromma. Hon studerar heltid i Eskilstuna och tävlar i artistisk gymnastik för Eskilstuna Gymnastikförening. Jennifer har toppbetyg från skolan i kombination med en ytterst framgångsrik elitidrottskarriär. Jennifer har trots sin unga ålder stora nationella och internationella framgångar. Hon är trefaldig nordisk juniormästare och senast slog hon till med en skräll i VM i Japan när hon tog sig till mångkampsfinalen, något ingen annan svenska gjort sedan 2009. Nu har hon siktet inställt på OS 2024.

De övriga två nominerade i denna kategori var:

Anton Andersson, Kanot, Nyköpings Kanotklubb
Anton Andersson är 23 år och kommer från Katrineholm. Han studerar Juristprogrammet på Örebro universitet och har redan en lång meritlista inom sin sport. Anton är kanotist och har varit landslagsaktiv sedan ungdoms- och junioråren och har fortsatt kvalificerat sig i landslaget även som U23 senior. Den senaste säsongen blev han uttagen till landslaget i både sprint på U23-VM i Portugal och i maraton i en Världscuptävling i Frankrike. Anton är flerfaldig svensk mästare, både som junior och senior och att ta sig till OS 2024 i Paris är hans nästa mål.

Katrin Amann,Klättring, Eskilstuna klätterklubb.
Katrin Amann är 26 år och kommer från Eskilstuna. Hon är riksidrottsstudenten som studerar Miljövetenskap vid Göteborgs universitet i kombination med sin elitidrottskarriär där hon tävlar för Eskilstuna klätterklubb. Katrin har klättrat sedan hon var 8 år gammal och nått EM-final som junior och tagit både SM- och NM-guld. Hon har flera meriterade internationella framgångar de senaste åren, både på Europacupnivå och Världscupnivå. Under 2021 tog Katrin storslam vid SM-tävlingarna i Luleå – imponerande hela tre SM-guld! Under OS i japan gjorde klättring debut på programmet och Katrins mål är att representera Sverige under OS i Paris 2024.

De belönades med 15 000 kronor vardera.